Väggklockor - design och designers hos p r ii s m a

Här nedanför kan du läsa mer om väggklockornas design och designers.

Klicka här för att istället titta på alla priismas väggklockor och väggur 

 

 

Om du tycker att någon designer verkar intressant så är det lättaste sättet att hitta deras väggklockor att söka på deras namn i rutan "sök produkt..." i den vänstra menyn

Sidan kommer snart uppdateras med fler designers

/p r ii s m a 

 

 

 

 

 

 

NeXtime är ett holländskt klockföretag grundat 1970 och bedriver verksamhet i över 50 länder världen över. De är en ledande tillverkare av designklockor för hemmet. Med sina skickliga formgivare och sina väldesignade och kvalitativa väggklockor har NeXtime blivit ett respekterat företag med många omtyckta produkter.  Priisma är glada att kunna presentera Sveriges bredaste utbud av NeXtimes väggklockor. Då klockorna är i fokus så presenterar vi här ett urval av NeXtimes designteam och fristående designers:

 

 

 

 

 

Hans Frie, tillsammans med hans fru Hannie Frie, är grundare av NeXtimes föregångare ALMA clocks. Han lade grunden till den nuvarande verksamheten under en period då väggklockor, med få undantag, var synonymt med mekaniska ur med kroppar tillverkade av trä. Hans Fries erfarenhet av urmakeri är tydligt i hans högkvalitativa väggklockor som ofta utmärker sig genom deras klassiska form och funktionalitet. Signifikant för hans arbete som formgivare är en särskild omtanke om material i kombination med rena vackra former.   

 

 

Hans Frie

 

 

Alain Frie är son till Hans Frie, grundare av ALMA som sedermera blev NeXtime under Alain Fries överinseende. Alain Frie är uppvuxen med klocktillverkning och har förvandlat NeXtime från en klocktillverkare till ett designföretag inriktat på designklockor för hemmet. Hans Fries klockor är underfundiga och lekfulla med en mångsidig variation på den klassiska klockan.

 

Alain Frie

 

Andrée Prigent är fransyska, född i Brest, utbildad på Beaux-Arts i Rennes. Hon är en mångsidig formgivare och hennes klockor bär tydliga spår av hennes verksamhet som grafisk designer med starkt kommunikativa motiv och stor charm.

 

Andrée Prigent

 

 

Berthe Mandaat är i grunden grafisk designer, utbildad vid konstskolan Minerva i Groningen. Väggklockorna med hennes signatur utmärks ofta av ett samspel mellan klockans material och grafiska motiv som skickligt sammanvävs.

 

Berthe Mandaat

 

 

Designstudion DING3000 består av formgivarna Carsten Schelling, Sven Rudolph and Ralf Webermann som möttes under studietiden i Hanover. 25 designpriser senare blomstrar deras designstudio (2011). Deras design tillför ofta oväntade element till klockan. När DING 3000 ligger bakom en design kan man förvänta sig det oväntade.

 

DING3000

 

 

Amsterdamsbon Eva van Emde Boas studerade vid ‘Grafisch Lyceum Amsterdam’ med examen i ”Esthetics & Techniques." Hon använder sig av glas, spegelglas och färgat tryck   och arbetar skickligt med mellanrumsformer. Hon låter de olika materialen och ytorna sammanvävas i hennes klockor .

 

Eva van Emde Boas

 

 

Frits Vink - holländare med en examen i industridesign från Haags Universitet och en examen från Design (design- och konstskolan i Arnhem, Holland). Vinks väggklockor bär ofta på historiska inslag som han har uppdaterat och förnyat. En nyskapare med rötter i designhistorien.

 

Frits Vink

 

 

J.P. Meulendijks är en  produktdesigner som har arbetat för många designföretag, bland annat FROOG design, och som studerade vid Fontys academy of product design. J.P. är intresserad av hur processen med att utveckla en design gestaltar sig i den färdig formen, en konceptuell designer som formmässigt ofta har en humoristisk ton som utmärkande drag. Hans väggklockor är ofta minnesvärda skapelser.

 

J.P. Meulendijks

 

 

Jack Weisselberger är i grunden en inredningsdesigner, de senaste 25 åren har han dock ägnat år formgivning av klockor. Motsägelsefullt nog är hans målsättning att skapa tidlösa objekt, men även tidlösa klockor visar tiden. Inspirationen hämtar han från 1930-talets konst-, design- och arkitekturrörelser som “de Stijl” and “Bauhaus”. Kombinationen av funktionalism och minimalism i val av material, färgskala och form är det som är utmärkande för hans formggivargärning.

 

Jack Weisselberger

 

 

Leo Yiu, född 1979 i Hong Kong, är industridesigner utbildad vid Institution Vocational Education (IVE). Hans design utmärks av att vardagsföremål som en väggklocka ges karaktär, ett eget uttryck och personlighet, ofta med en humoristisk underton.

 

       Leo Yiu

 

 

Mark Hughes är autodidakt, en självlärd konstnär vars grafiska uttrycksfulla stil har tagit honom hela vägen från England till att formge klockor för NeXtime. Hans arbete utmärks av teman som idoldyrkan, nostalgi och perfektion.

                                                                           

Mark Hughes

 

 

Mark Kooij är en mångsysslare som arbetar inom reklam, produktutveckling och som formgivare. Han har även designat väggklockor för NeXtime som kännetecknas av unika kombinationer av material och funktion. Ofta har produkterna även ett grafisk element som binder samman objektets form och förstärker konceptet.

 

Mark Kooij

 

 

Salvatore Aiello är en examinerad projektledare med specialisering mot kostnadsberäkning. Den som har sett hans design förstår att det var ett ogenomtänkt val av branch för denna humoristiska designer som skapar objekt utöver det vanliga. Hans väggklockor kan beskrivas med termen funktionell ironi.

 

Salvatore Aiello

 

 

Den holländske designern Henk Stallinga driver designfirman Studio Stallinga BV. Henk Stallingas produktdesign är fokuserad på relationer mellan objekt och perception, erfarenhet och fantasi. Väggklockorna som han har designat skapar en förståelse hos betraktaren för den bakomliggande processen. Ett förhållningssätt där ifrågasättande är ett lika starkt fundament som förnyelse.

 

Henk Stallinga

 

 

Steve Buss föddes 1953 Brooklyn, New York och har studerat på School of Visual Arts - N.Y.C. Hans arbete inom formgivning inspireras av filosofi, natur, skyskrapor, Bröderna Marx och musik. Väggklockorna han har formgett för NeXtime är sinsemellan olika då han avhåller sig från att kombinera samtliga sina influenser i en enstaka klocka. Vissa klockor för tankarna till arkitektur medan andra klockor lekfullt återuppfinner hur en väggklocka ska se ut.

 

Steve Buss

 

 

Tanja Soeter kombinerar inspiration från tillvarons oväntade vinklar. Gläntan i skogen, skuggan av ett staket, det halvfärdiga höghuset. Hennes inspiration förenas i en grafisk stil där objekten växer fram ibland som en bakgrund till ett motiv, ibland tvärtom. 

 

Tanja Soeter

 

 

Walter Jonker är en holländsk prisbelönt formgivare som utbildade sig vid The Rietveld Academy, Amsterdam. Hans formgivning av väggklockor kännetecknas av en underfundig humor. En förutsättning för att kunna skapa föremål med humor är en utpräglad stilsäkerhet, med utvecklat estetiskt seende, vilket Walter Jonker tillfullo besitter.

 

Walter Jonker

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Karlsson är ett framgångsrikt holländskt klockföretag specialiserat på designklockor för hemmet. Karlsson har ett starkt in-house team av kreatörer och flera etablerade samarbeten med välkända designstudios. Deras målsättning är att ligga i framkant med teknik, material och formgivning. Priisma är glada och stolta över att få representera ett så kreativt och designdrivet företag. Här har vi skrivit presentationer av några av Karlssons formgivare:

 

 

 

Tyvärr saknar vi porträttbilder på Karlsson formgivarna, istället har vi lagt in bilder på väggklockor de har formgivit./p r ii s m a

 

In-house kollektivet BOX32 har stått för flera av Karlssons mest framgångsrika objekt. Samarbetet och bollandet av idéer mellan de olika medlemmarna resulterar i alla typer av formgivning, från klassiska former via omarbetningar till progressiva designexperiment. Deras gemensamma erfarenhet av att designa väggklockor är tydlig i deras kreativa formspråk.

 

Väggklocka Karlsson DIY Puzzle (klicka på bilden för att läsa mer om klockan)

 

Holland Vormgeevers är en prisbleönt designduo bestående av Ed van Veldhoven, utbildad på  Eindhoven Design Academy, och Mandy Appel, utbildad på SintLucas i Boxtel. Deras väggklockor är ofta formmässigt balanserade, med välavvägda proportioner och harmoniskt linjespel. Objekt skapade med en estetisk sensibilitet.

 

Väggklocka Karlsson Ceramic

 

(klicka på bilden för att läsa mer om klockan)

J.P. Meulendijks är produktdesigner utbildad vid FONTYS Academy, Sittard, Holland. Hans väggklockors formspråk utmärks av starkt grafiska kvalitéer. Linjespel friläggs och får utgöra klockans kropp snarare än att vara dekorativa mönster. Hålrum utnyttjas för att uppnå lätta svävande former som skänker elegans till hans arbete.

 

Väggklocka Karlsson Time Web (klicka på bilden för att läsa mer om klockan)

 

Ruben van Boxtel och Reiner Buijs träffades  under sin utbildning vid Design Academy Eindhoven. Tillsammans utgör de Boxtel & Buijs och ligger bakom flera väggklockor hos Karlsson. Formmässigt bygger de sina objekt från detaljnivå upp till förfärdigad produkt snarare än att utgå från konceptuella idéer. Deras klockor har sinsemellan varierande utseende, men omtanken om detaljer utmärker en väggklocka signerad Boxtel & Buijs.

 

Vöggklocka Karlsson Disc 3D Dots (klicka på bilden för att läsa mer om klockan)

 

 

Teun Fleskens är liksom Boxtel & Buijs utbildad vid  Design Academy Eindhoven men hans produkter är mer konceptbaserade. Han intresserar sig för hur design gestaltar och reproducerar idéer, och inte sällan väljer han att överträffa betraktarens förväntningar på föremålet. Intressanta väggklockor där tanke och linjespel sammanstrålar i genomtänkta föremål. 

 

Väggklocka Karlsson Pocket Watch Black (klicka på bilden för att läsa mer om klockan)

 

 

Peter van der Jagt är en frilansande designer som har formgivit ett flertal prisbelönta klockor för Karlsson. Klockorna han designar har flera gemensamma designelement såsom kombinationen av teknik, funktionalitet och avskalad design. Stilsäkra väggklockor i goda material.

 

Väggklocka Karlsson LED Dot Matrix Black (klicka på bilden för att läsa mer om klockan)

 

 

William Ramon och Erwin Termaat, kända som Erwin & William, har studerat produktdesign vis Kristelijke Hogeschool Windesheim, Zwolle. De formger produkter för finsmakare. Klockorna är tekniskt innovativa utan att kompromissa med det estetisk uttrycket. Tydlig formgivning som snabbt skapar en relation till användaren utan att vara effektsökande.

 

Väggklocka Karlsson Time Talks English (klicka på bilden för att läsa mer om klockan)

 

 

     

 

Produkter
     

Drift & produktion:  Wikinggruppen